I jak ktoś kojarzy gdzie się to robiło? W Prodrynie?Witom Gryfnie.
Pisza do Pana z wielką prośbą. Przyszoł mi szmak na majonez, ale tyn RYBNICKI. Majonezu co prowda już nie produkujom, ale może członkowie forum mają kogoś znajomego co tam pracowoł i może pamięto jeszcze przepis na to cudo. Może szło by jakiś temat w tym zakresie dać na forum?
Z poważaniem
Tomasz
Majonez rybnicki
Majonez rybnicki
Re: Majonez rybnicki
AFRO pisze:I jak ktoś kojarzy gdzie się to robiło? W Prodrynie?Witom Gryfnie.
Pisza do Pana z wielką prośbą. Przyszoł mi szmak na majonez, ale tyn RYBNICKI. Majonezu co prowda już nie produkujom, ale może członkowie forum mają kogoś znajomego co tam pracowoł i może pamięto jeszcze przepis na to cudo. Może szło by jakiś temat w tym zakresie dać na forum?
Z poważaniem
Tomasz
Znajoma, która pracowała przy produkcji majonezu "rybnickiego" (gdzieś chyba na Raciborskiej za skrzyżowaniem z Wiejską), od tego czasu nie bierze do ust żadnego majonezu.
Pytana dlaczego, odpowiada trawestując Bismarcka (?): "robienia majonezu i polityki nie powinno się oglądać". Bismarck mówił oczywiście o parówkach.
Re: Majonez rybnicki
Ta prawda dotyczy większości produkowanych przemysłowo produktów spożywczych, które coraz częściej nie są produktami odżywczymi. Również z tego względu produkuje jak najwięcej żywności we własnym zakresie. Ja chciałbym odtwożyć ten smak w ilości detalicznej zachwując wszelkie standardy higieny, w końcu robię to dla siebie. Jeśli znajoma pamiętała by jakieś szczegóły co do receptury to byłbym wdzięczny. Proporcje hurtowe dam radę przeliczyć na detal. Pozdrawiam Tomasz.
Re: Majonez rybnicki
szczegóły ? po ponad 40 latach ? niestety, znajoma nie może Ci pomócColo289 pisze:Ta prawda dotyczy większości produkowanych przemysłowo produktów spożywczych, które coraz częściej nie są produktami odżywczymi. Również z tego względu produkuje jak najwięcej żywności we własnym zakresie. Ja chciałbym odtwożyć ten smak w ilości detalicznej zachwując wszelkie standardy higieny, w końcu robię to dla siebie. Jeśli znajoma pamiętała by jakieś szczegóły co do receptury to byłbym wdzięczny. Proporcje hurtowe dam radę przeliczyć na detal. Pozdrawiam Tomasz.
- woytas
- Nadszyszkownik Generalny
- Posty: 7386
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 21:33
- Lokalizacja: Stolica regionu
- Kontakt:
Re: Majonez rybnicki
Musztardziarnia była na Raciborskiej - pamiętam jak widziałem spadającą paletę z krauzami. Cała droga zawalona była szkłem
Księga Ezechiela: 25,17. "Ścieżka sprawiedliwych wiedzie przez nieprawości samolubnych i tyranię złych ludzi. Błogosławiony ten, co w imię miłosierdzia i dobrej woli prowadzi słabych doliną ciemności, bo on jest stróżem brata swego i znalazcą zagubionych dziatek. I dokonam srogiej pomsty w zapalczywym gniewie, na tych, którzy chcą zatruć i zniszczyć moich braci; i poznasz, że Ja jestem Pan, gdy wywrę na tobie swoją zemstę". BAAM! BAAM! BAAM!
-
- Szeregowy
- Posty: 49
- Rejestracja: 18 wrz 2012, o 23:15
- Lokalizacja: Rybnik
Re: Majonez rybnicki
W odróżnieniu od musztardy produkowanej w zakładzie na Raciborskiej, majonez robiono na Korfantego, pamiętam adres "Pstrowskiego 1" i palety słoików stojące w bramie.
Re: Majonez rybnicki
Pasuje, zaraz na poczatku Pstrowskiego po lewej stronie. Tez pamietam. I wiem, kto byl dyrektorem.
mireczka