Wczoraj, gdy zapadał zmrok, dotarła do Rybnika grupa młodzieży ze Stanów Zjednoczonych. Ci młodzi ludzie studiują na specjalnych kilkumiesięcznych kursach w Izraelu. W ramach takiego cyklu szkoleniowego przyjeżdżają też do Polski. Totalnym cufalem udało mi się zaprosić tą grupę do odwiedzenia naszych miejsc związanych z "marszem śmierci" i tym samym udało mi się, choć ciut wypromować Rybnik. Ostatniego dnia swego objazdu po Polsce grupa specjalnie jechała do nas aż Łodzi.
W planach chciałam im pokazać mogiłę Książenicach, następnie grób masowy na cmentarzu psychiatrycznym, mogiłę zbiorową na cmentarzu w Świerklanach i na koniec miejsce w Katowicach, gdzie miała miejsce pierwsza ważna konferencja syjonistyczna w 1884 r.
Niestety Swierklany wypady z planu, gdyż gdybyśmy tam pojechali, to goście nie zdążyliby na samolot w Pyrzowicach.
Jak zapewne pamiętacie, w Książenicach zostało pochowanych 45 osób, których numery obozowe zapisał ówczesny ksiądz Paweł Ryś wraz z miejscowym grabarzem. Po wielu latach badaczom z Yad Vashem udało się niektórym z pochowanych tam ofiar ustalić imiona i nazwiska, a tym samym przywrócić tożsamość. W 2008 roku pomnik na cmentarzu został uzupełniony o nowe płyty.
Załącznik:
Wizyta młodzieży z Izraela 11.11.2013 (6).JPG [ 479.96 KiB | Przeglądane 1141 razy ]
Załącznik:
Wizyta młodzieży z Izraela 11.11.2013 (13).JPG [ 349.73 KiB | Przeglądane 1141 razy ]
Młodzi ludzie z Ameryki pomodlili się nad grobem – odmówili Kadisz, zapalili lampkę pamięci. Niestety nie mam za dużo zdjęć, gdyż ich tam nie robiłam, bowiem nawijałam o historii tego miejsca.
Załącznik:
Wizyta młodzieży z Izraela 11.11.2013 (15).JPG [ 281.51 KiB | Przeglądane 1141 razy ]
Załącznik:
Wizyta młodzieży z Izraela 11.11.2013 (16).JPG [ 375.93 KiB | Przeglądane 1141 razy ]
Załącznik:
Wizyta młodzieży z Izraela 11.11.2013 (17).JPG [ 344.03 KiB | Przeglądane 1141 razy ]
Z Książenic pojechaliśmy na cmentarz psychiatryczny w Rybniku. Tu czekał nasz znajomy dziennikarz z Nowin. Może ukaże się z tego jakaś mini notka w naszej prasie.
Grupa zostawiła na grobie kamyczki zgodnie z żydowskim zwyczajem.
Załącznik:
Wizyta młodzieży z Izraela 11.11.2013 (25).JPG [ 274.68 KiB | Przeglądane 1141 razy ]
Załącznik:
Wizyta młodzieży z Izraela 11.11.2013 (26).JPG [ 231.98 KiB | Przeglądane 1141 razy ]
Z Rybnika, pojechaliśmy już tylko do Katowic, bowiem kamienica, przy której miała miejsce mini uroczystość kończąca tą wizytę, jest bardzo szczególne dla Izraelczyków (choć w tej grupie byli nimi tylko wychowawcy i dyrektor szkoły).
Nie będę Wam tu opisywać tej niezwykłej godziny, którą spędziłam na rogu ulicy Młyńskiej i Wawelskiej w Kato, bo wątek dotyczy marszu śmierci. Powiem jedno, czekałam tylko, kiedy nas zaatakują jacyś naziole, narodowcy, czy inne ciuhle.
Siedzenie na ziemi w kółku, w pobliżu dworca w Kato, omawianie całej wycieczki po angielsku, śpiewanie piosenek i na końcu radosne tańczenie, na pewno nie spodobałoby się "prawdziwym polakom" (małe litery celowe).
Załącznik:
Wizyta młodzieży z Izraela 11.11.2013 (51).JPG [ 300.13 KiB | Przeglądane 1141 razy ]
Załącznik:
Wizyta młodzieży z Izraela 11.11.2013 (58).JPG [ 316.33 KiB | Przeglądane 1141 razy ]