Rybniccy Żydzi
Jak zwykle jesteście pierwsi, którym powiem, iż znalazłam potomków Josepha Manneberga!
To jest wielki dzień dla mnie! Trochę czasu ich się naszukałam i dziś... chlast... przychodzi odpowiedź: "tak, jestem z tych Mannebergów z Rybnika".
Józef Manneberg był jednym z bogatszych rybnickich Żydów, miał sklep żelazny, wiele nieruchomości, kilka innych geszeftów. Wsio sprzedał krótko przed wybuchem wojny i wyjechał w kierunku mi nieznanym. Przed chwilą wyrąbałam długi elaborat do jego wnuka i mam nadzieję, że odpisze
To jest wielki dzień dla mnie! Trochę czasu ich się naszukałam i dziś... chlast... przychodzi odpowiedź: "tak, jestem z tych Mannebergów z Rybnika".
Józef Manneberg był jednym z bogatszych rybnickich Żydów, miał sklep żelazny, wiele nieruchomości, kilka innych geszeftów. Wsio sprzedał krótko przed wybuchem wojny i wyjechał w kierunku mi nieznanym. Przed chwilą wyrąbałam długi elaborat do jego wnuka i mam nadzieję, że odpisze
Tego jeszcze nie wiem. Czekam na odpowiedź. Na razie to Wam wkleję zdjęcia kamienic, które były w posiadaniu J.Manneberga i w których prowadził swoje interesy. Handlował materiałami budowlanymi, żelazem, sprzętem kuchennym itp. Za komuny w tym samym miejscu był też sklep żelazny. Myślę, że wielu z was go pamięta. Taki długi był.AFRO pisze:Gratulacje! Jaki kierunek wybrali?
Mannebergów było chyba kilku. Na pewno byli też w Wodzisławiu.
Hahahahahaha.Baśka pisze:Jak Małgosia pojedzie do archiwum, to nie będziemy jej pytać kiedy była, ale kiedy jej tam nie było .
A co do Mannebergów, to wnuk Jozefa mi enigmatycznie odpisał. Potem pojechał do brata w odwiedziny. Znowu napisał, ale bardzo mało. To ja jemu odpisałam znowu dużo i dupa... gdyż wszystkie mejle mi zaraz wracają. Nie wiem, czy jego szwajcarski (bo taką ma końcówkę) adres mnie blokuje, czy ki pieron. Napisałam do niego z innego swego mejla i to samo. Pisałam do niego z gmaila i ze swego normalnego polskiego @. Wsio mi wraca zaraz.
- CRAZY !!!!!!
- Sierżant
- CRAZY !!!!!!
- Sierżant
- MarcooN
- Nadszyszkownik Generalny
- Kontakt:
na 99% to Sławęcice
Inny kąt ale wdłg mnie to jest ta sama brama
Inny kąt ale wdłg mnie to jest ta sama brama
Ostatnio zmieniony 22 lis 2012, o 16:31 przez MarcooN, łącznie zmieniany 1 raz.
>>>> http://picasaweb.google.com/Marcoon85 <<<<
...a ósmego dnia Bóg stworzył bunkry i bunkrowców
...a ósmego dnia Bóg stworzył bunkry i bunkrowców
- CRAZY !!!!!!
- Sierżant
To jest Auschwitz. Wikipedia wsio wyjaśnia. Nie trzeba za dużo szukać.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Arbeit_macht_frei
Jak porównacie zdjęcia, to zaraz zobaczycie, że to Auschwitz. Napisy Arbeit macht frei w pozostałych obozach były inne.Na rozkaz generała SS Theodora Eicke wykorzystane przy bramach wejściowych do kilku niemieckich obozów koncentracyjnych (Auschwitz, Dachau, Gross-Rosen, Sachsenhausen, Theresienstadt, Flossenbürg), będących również obozami wyniszczającej, niewolniczej pracy.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Arbeit_macht_frei