jest wyraźniejsza różnicaAFRO pisze:Brak kropek po O -S?
Notgeldy dawnego powiatu Rybnickiego
Zmiana czcionki ? raczej nie często zdarzają się odmiany literowe, zmiany czcionki , drobne zmiany rysunku, dlatego kolekcjonowanie notgeldów jest takie ciekawe, cały czas kolekcjonerzy donoszą o nowych odmianach, a katalogi notgeldów już dniu wydania należy uznać za niekompletne. To właśnie w tym wszystkim jest najciekawsze
Re: Notgeldy dawnego powiatu Rybnickiego
emisja Hoym – Laura - Grube emisja b.d. – 15.09.1914, odmiana z dwoma podpisami / baz podpisu Bastona /, niski dwucyfrowy numer
rzadka 10 fenigówka z 29.12.1918 roku, druga emisja , wariant ze stemplem na rewersie
Re:
znalazłem takie oto wycinki prasowe podpisane przez PISZCZKA / PISCZKA / to ten sam podinspektor Piszczek , może ktoś ma inne informacje ???fish007 pisze:Na notgeldach Rybnika z roku 1921 na samym dole widnieje poniżej słowa Magistrat widnieje nazwisko PISZCZEK, może ktoś wie kto to był ???
Przy okazji będę patrzeć za tym "Piszczkiem".
fish007, moze Cie to zainteresuje.Na tej stronie jest kilka notgeldow do sprzedania:
http://www.ebay.de/sch/i.html?_nkw=rybn ... 97.c0.m627
co prawda ceny powalaja
co prawda ceny powalaja
moneta emisji Emmagrube J. KOLIBAJ, może ktoś z forumowiczów wie kto to był J. Kolibaj ???, może ma ktoś taką monetę lub inne nominały ???
- Załączniki
-
- kolibaj..jpg (24.45 KiB) Przejrzano 8064 razy
-
- kolibaj r.jpg (21.11 KiB) Przejrzano 8064 razy
Dzięki za info , cena fajnaAlojz pisze:fish007, moze Cie to zainteresuje.Na tej stronie jest kilka notgeldow do sprzedania:
co prawda ceny powalaja
bon pomocy społecznej Magistratu Miasta Rybnik, dla bezrobotnego, czy ktoś zetknął sie już z takim bonem, może ma informacje o innych nominałach
20 MAREK Emisja: Betriebskasse der Eisenhütte Silesia, 14.5.1921 – 31.5.1921
W przygotowaniu jest Katalog notgeldów Rybnika oraz dawnego powiatu Rybnickiego1914 - 1924 , katalog obejmuje emisje papierowych pieniędzy zastępczych , monety zastępcze oraz żetony do roku 1924, w suplemencie przedstawione będą wybrane pieniądze zastępcze po roku 1924, bony rabatowe, bony towarowe, talony na towary, bony żywnościowe, bony pomocy społecznej oraz inne „płacidła” Rybnika i miejscowości wchodzących w skład dawnego powiatu Rybnickiego. Wszyscy forumowicze posiadający interesujące mnie materiały uprzejmie proszeni są o kontakt .
jeden z ostatnich moich nabytków bon pierwszej emisji Rybnika z 11.08.1914 , jeden z najrzadszych rybnickich bonów
Przygotowuję do wydania Katalog notgeldów Rybnika oraz dawnego powiatu Rybnickiego 1914 - 1924 , katalog obejmuje emisje papierowych pieniędzy zastępczych , monety zastępcze oraz żetony do roku 1924, w suplemencie przedstawione będą wybrane pieniądze zastępcze po roku 1924, bony rabatowe, bony towarowe, talony na towary, bony żywnościowe, bony pomocy społecznej oraz inne „płacidła” Rybnika i miejscowości wchodzących w skład dawnego powiatu Rybnickiego. Wszyscy posiadający interesujące mnie materiały uprzejmie proszeni są o kontakt .
Wykaz miejscowości i emitentów które mnie interesują
Rybnik – emisja magistrat, Emaillewerke Rybnik, opieka społeczna, Państwowy Szpital dla Psychicznie i Nerwowo Chorych, współczesne bony towarowe kopalń Rybnickich
Biertułtowy - Franciszek Dziwoki
Boguszowice - Boguschowitz – emisja kopalnia Jankowice - Blücherschächte Schlafhaus
Chwałowice - Chwallowitz – emisja kopalnia Chwałowice - Chwallowitz Donnersmarckgrube , Dom noclegowy I - Donnersmarckgrube Schlafhaus I
Czernica - Czernitz – emisja Gwarectwa Koplani Węgla Kamiennego Charlotte , Steinkohlengewerkschaft Charlotte - Erbreichschacht, Leo – Schacht, Lager Neuhof , Lager Schreiberschacht
Czerwionka – emisja Kopalnia Dębieńsko - Dubenskogrube , Koksownia - Kokerei
Jastrzębie Zdrój - opieka społeczna, współczesne bony towarowe JSW S.A.
Knurów - Knurow – emisja IV Królewski Inspektorat Górniczy - Königlische Berginspection IV , Obóz jeniecki - Königlische Berginspection IV Kriegsgefangene , Zarząd Gminy Knurów - Gemeinde Knurow
Niedobczyce - Niedobschütz - emisja kopalnia Rymer - Römergrube
Niewiadom Górny - Ober Niewiadom - emisje Hoymgrube, Hoym – Lauragrube,
Czernitzer Steinkohlen - Bergbau A.G. Hoymgrube, kopalnia Szczęście Beaty – Beatensglückgrube, Czernitzer Steinkohlen - Bergbau A. G. Kriegsgefangenenlager Hoymgrube
Paruszowiec - Paruschowitz - emisja Betriebsdirektion der Eisenhütte Silesia , Eisenhütte Silesia Kriegsgefangenenlager, Eisenhüttenwerk „ Silesia ’’
Pszów - Pschow - emisja kopalnia Anna - Annagrube
Radlin – emisja kopalnia Emma - Rybniker Steinkohlen Gewerkschaft Emmagrube , domy noclegowe kopalni Emma - Schlafhäuser der Emmagrube , J. Kolibaj – Emmagrube
Rudy Wielkie - Gross Rauden - emisja Gemeinde & Darlehnskasse
Rydułtowy - Nieder Rydultau - emisja gmina
Wodzisław - Loslau - emisja magistrat
Żory - Sohrau - emisja magistrat
Górnośląski Okręg Przemysłowy - Oberschlesischer Industriebezirk - emisja wspólna dla miast i powiatów Górnośląskiego Okręgu Przemysłowego : Bytom, Gliwice, Zabrze, Katowice, Królewska Huta (dzisiejszy Chorzów), Pszczyna, Rybnik
i Tarnowskie Góry.
interesują mnie również inne niewymienione wyżej materiały do których jeszcze nie dotarłem kontakt fish007@o2.pl
Wykaz miejscowości i emitentów które mnie interesują
Rybnik – emisja magistrat, Emaillewerke Rybnik, opieka społeczna, Państwowy Szpital dla Psychicznie i Nerwowo Chorych, współczesne bony towarowe kopalń Rybnickich
Biertułtowy - Franciszek Dziwoki
Boguszowice - Boguschowitz – emisja kopalnia Jankowice - Blücherschächte Schlafhaus
Chwałowice - Chwallowitz – emisja kopalnia Chwałowice - Chwallowitz Donnersmarckgrube , Dom noclegowy I - Donnersmarckgrube Schlafhaus I
Czernica - Czernitz – emisja Gwarectwa Koplani Węgla Kamiennego Charlotte , Steinkohlengewerkschaft Charlotte - Erbreichschacht, Leo – Schacht, Lager Neuhof , Lager Schreiberschacht
Czerwionka – emisja Kopalnia Dębieńsko - Dubenskogrube , Koksownia - Kokerei
Jastrzębie Zdrój - opieka społeczna, współczesne bony towarowe JSW S.A.
Knurów - Knurow – emisja IV Królewski Inspektorat Górniczy - Königlische Berginspection IV , Obóz jeniecki - Königlische Berginspection IV Kriegsgefangene , Zarząd Gminy Knurów - Gemeinde Knurow
Niedobczyce - Niedobschütz - emisja kopalnia Rymer - Römergrube
Niewiadom Górny - Ober Niewiadom - emisje Hoymgrube, Hoym – Lauragrube,
Czernitzer Steinkohlen - Bergbau A.G. Hoymgrube, kopalnia Szczęście Beaty – Beatensglückgrube, Czernitzer Steinkohlen - Bergbau A. G. Kriegsgefangenenlager Hoymgrube
Paruszowiec - Paruschowitz - emisja Betriebsdirektion der Eisenhütte Silesia , Eisenhütte Silesia Kriegsgefangenenlager, Eisenhüttenwerk „ Silesia ’’
Pszów - Pschow - emisja kopalnia Anna - Annagrube
Radlin – emisja kopalnia Emma - Rybniker Steinkohlen Gewerkschaft Emmagrube , domy noclegowe kopalni Emma - Schlafhäuser der Emmagrube , J. Kolibaj – Emmagrube
Rudy Wielkie - Gross Rauden - emisja Gemeinde & Darlehnskasse
Rydułtowy - Nieder Rydultau - emisja gmina
Wodzisław - Loslau - emisja magistrat
Żory - Sohrau - emisja magistrat
Górnośląski Okręg Przemysłowy - Oberschlesischer Industriebezirk - emisja wspólna dla miast i powiatów Górnośląskiego Okręgu Przemysłowego : Bytom, Gliwice, Zabrze, Katowice, Królewska Huta (dzisiejszy Chorzów), Pszczyna, Rybnik
i Tarnowskie Góry.
interesują mnie również inne niewymienione wyżej materiały do których jeszcze nie dotarłem kontakt fish007@o2.pl
W suplemencie katalogu chciałbym przedstawić współczesne bony towarowe / żywieniowe /, które maja wszelkie znamiona pieniądza zastępczego a wydawane są przez różne zakłady pracy z naszego rejonu. O ile do bonów JSW S.A. mam dostęp i od kilku lat już je zbieram i kataloguje to do bonów innych zakładów czy kopalń Rybnickich nie mam dostępu. Może ktoś mógłby mi udostępnić skany takich bonów lub same bony / oczywiście odpłatnie / . Interesują mnie również wszelkie stare i współczesne bony czy talony opieki społecznej z rejonu który kataloguję. Poniżej skan współczesnego bonu towarowego z JSW S.A.