Stare nazwy ulic
- woytas
- Nadszyszkownik Generalny
- Kontakt:
Kwiatowa znaczy :>
Księga Ezechiela: 25,17. "Ścieżka sprawiedliwych wiedzie przez nieprawości samolubnych i tyranię złych ludzi. Błogosławiony ten, co w imię miłosierdzia i dobrej woli prowadzi słabych doliną ciemności, bo on jest stróżem brata swego i znalazcą zagubionych dziatek. I dokonam srogiej pomsty w zapalczywym gniewie, na tych, którzy chcą zatruć i zniszczyć moich braci; i poznasz, że Ja jestem Pan, gdy wywrę na tobie swoją zemstę". BAAM! BAAM! BAAM!
Re: Stare nazwy ulic
Na pytanie tedda55 nie znam odpowiedzi.
Dam za to tabliczkę, która jest total wiekowa i nadal wisi, dlatego też nie powiem gdzie. Niestety zdjęcie jest robione już po zmroku i bez lampy, bo nie chciałam robić sensacji, stąd jego słaba jakość.
Ulica, do której przynależy ta sień i te mieszkania miewała różne, różniste nazwy w historii miasta.
Dam za to tabliczkę, która jest total wiekowa i nadal wisi, dlatego też nie powiem gdzie. Niestety zdjęcie jest robione już po zmroku i bez lampy, bo nie chciałam robić sensacji, stąd jego słaba jakość.
Ulica, do której przynależy ta sień i te mieszkania miewała różne, różniste nazwy w historii miasta.
Re:
Nawet zapomniałem, że zadałem takie pytanie. W końcu minął rok.
Znalazłem w różnych starych książkach z biblioteki, że Rybnicka Woda to dzisiejsza Nacyna.
Nawiązując do postu Hipci z 23 paz 2012:
Jeśli chodzi o pytanie/zagadkę, to czasem nie jest to na ulicy Powstańców Śląskich?
Znalazłem w różnych starych książkach z biblioteki, że Rybnicka Woda to dzisiejsza Nacyna.
Nawiązując do postu Hipci z 23 paz 2012:
Ulica biegnąca obok kopalni "Jankowice", oprócz nazw wymienionych powyżej, była jeszcze wcześniej ulicą Blüchra, a następnie Marszałka Piłsudskiego._hipcia pisze:Obecnie to ulica Jastrzębska - onegdaj Grunwaldzka. Budynek, w którym kiedyś były mieszkania służbowe, potem siedzibę miała Rybnicka Spółka Węglowa, a teraz też są biura, ale już nie RSW.
Jeśli chodzi o pytanie/zagadkę, to czasem nie jest to na ulicy Powstańców Śląskich?
Galeria Moja gruba "Jankowice" - http://jankowice.net
- CRAZY !!!!!!
- Sierżant
...widziałem tą tabliczkę i też miałem fotę,ale za szatana nie spomnę se gdzie to było
...RYBNIK...
Witam
Kurde
S.D.K.P. i L. to ulica blisko ulicy Braterstwa Broni na której kiedyś mieszkałem. To tylko 1 blok.
Zresztą sama Braterstwa Broni nazywała się najpierw Dąbrowszczaków, potem Braterstwa Broni, a obecnie
Kuboszka. I to wszystko Boguszowice-Osiedle czyli Pekin.
Nazwy ulic jak ktoś wcześniej już wspomniał, zmieniły się gdy Boguszowice z miasta (mającego rynek z fontanną)
zamieniły sie w 1975 w dzielnicę Rybnika i stąd zmiana nazw.
Piotr
Kurde
S.D.K.P. i L. to ulica blisko ulicy Braterstwa Broni na której kiedyś mieszkałem. To tylko 1 blok.
Zresztą sama Braterstwa Broni nazywała się najpierw Dąbrowszczaków, potem Braterstwa Broni, a obecnie
Nazwy ulic jak ktoś wcześniej już wspomniał, zmieniły się gdy Boguszowice z miasta (mającego rynek z fontanną)
Piotr
....i znów pod górę ...i wiatr w oczy
Witam
Taki mały konkursik. Gdzie była ulica "1 września" w Rybniku?
Piotr
Taki mały konkursik. Gdzie była ulica "1 września" w Rybniku?
Piotr
....i znów pod górę ...i wiatr w oczy
Re: Re:
Nie, to inna ulica, ale też centrum. Jak ktoś chce wiedzieć poślę info na priva. Lepiej, by tabliczka się zachowała, więc publicznie nie napiszę gdzie to jesttedd55 pisze: Jeśli chodzi o pytanie/zagadkę, to czasem nie jest to na ulicy Powstańców Śląskich?
to ja poprosze o info
Czy ktoś wie jaką nazwę nosiła w latach 50 obecna ulica Hibnera ?
Generała Józefa HalleraPiotr44 pisze:Taki mały konkursik. Gdzie była ulica "1 września" w Rybniku?
Ulica Hibnera jeszcze istnieje? Już dawno mieli zmienić jej patrona
Galeria Moja gruba "Jankowice" - http://jankowice.net
Mam w oryginalną tabliczkę z ulicą SDKPiL. Jeśli chodzi o Boguszowice to jak włączyli je do Rybnika to musieli zmienić ul. Kościuszki na Patriotów. Chopina na BogusławskiegoPiotr44 pisze:Witam
Kurde
Piotr
Zmiana na Hibnera nastąpiła około roku 60 - nikt nie wie?tedd55 pisze:Ulica Hibnera jeszcze istnieje? Już dawno mieli zmienić jej patrona
Hibnera przed 60 rokiem nosiła nazwę Floriana
Dzieki,zaraz musze poinformowac rodzicow,nie mogli za Chiny sobie przypomniec.
mireczka
W.g. sprzedajacego tablica pochodzi z Orzepowic http://allegro.pl/rybnik-okupacja-tabli ... 08002.html
O masakra!
co sie stalo sieAFRO pisze:O masakra!
Skąd wiadomo że to z Rybnika, ulica Hermana była w każdym mieście wtedy
no wlasnie nie ma pewnosci. tak to opisal sprzedajacy.
z oszczednosci czy sentymentu...?