Walki w 1939, Rybnik i okolice...
wojna jest zawsze okrutna.Ludzie wtedy nie mieli pojecia co bedzie- dla nas to historia,dociekania ,itp.Dla nich to była niewiadoma
--------------
https://www.youtube.com/watch?v=5-GGTA4XlTI&t=4s
https://www.youtube.com/watch?v=5-GGTA4XlTI&t=4s
Witam
dorzucę swoje trzy grosze.
1. Pogoda: chmury zakrywały niebo, ale słońce przebijało się przez nie. Np. w Świerklanach lekko ddżyło, a już w Gotartowicach nie.
2. Rybnik był jednym z trzech miast na Śląsku w których ludność spontanicznie witała Wehrmacht kwiatami. Słynne "powitanie" w Katowicach było wyreżyserowane dla potrzeb propagandy.
3. Pobicia mieszkańców "odbywały" się w obie strony (niestety ksenofobia dała o sobie znać).
Zresztą najwięcej pobić i tak miało charakter prywatnej zemsty.
4. Ulica "1 Września".
Zresztą nie należy się dziwić, że część czynnie działających na rzecz Niemiec mieszkańców Rybnika
miała bardzo polsko brzmiące nazwiska. W sumie należy zwrócić uwagę, że niestety Polska nie dokońca "rozumiała" potrzeby Ślązaków. A to była tylko woda na młyn dla Niemców. Szkoły, bezpieczeństwo pracy, "ochrona prawna".
Piotr
dorzucę swoje trzy grosze.
1. Pogoda: chmury zakrywały niebo, ale słońce przebijało się przez nie. Np. w Świerklanach lekko ddżyło, a już w Gotartowicach nie.
2. Rybnik był jednym z trzech miast na Śląsku w których ludność spontanicznie witała Wehrmacht kwiatami. Słynne "powitanie" w Katowicach było wyreżyserowane dla potrzeb propagandy.
3. Pobicia mieszkańców "odbywały" się w obie strony (niestety ksenofobia dała o sobie znać).
Zresztą najwięcej pobić i tak miało charakter prywatnej zemsty.
4. Ulica "1 Września".
Zresztą nie należy się dziwić, że część czynnie działających na rzecz Niemiec mieszkańców Rybnika
miała bardzo polsko brzmiące nazwiska. W sumie należy zwrócić uwagę, że niestety Polska nie dokońca "rozumiała" potrzeby Ślązaków. A to była tylko woda na młyn dla Niemców. Szkoły, bezpieczeństwo pracy, "ochrona prawna".
Piotr
....i znów pod górę ...i wiatr w oczy
- woytas
- Nadszyszkownik Generalny
- Kontakt:
Wojna uwalnia ukryte w ludziach demony.
Księga Ezechiela: 25,17. "Ścieżka sprawiedliwych wiedzie przez nieprawości samolubnych i tyranię złych ludzi. Błogosławiony ten, co w imię miłosierdzia i dobrej woli prowadzi słabych doliną ciemności, bo on jest stróżem brata swego i znalazcą zagubionych dziatek. I dokonam srogiej pomsty w zapalczywym gniewie, na tych, którzy chcą zatruć i zniszczyć moich braci; i poznasz, że Ja jestem Pan, gdy wywrę na tobie swoją zemstę". BAAM! BAAM! BAAM!
Mysle ze ludziom ciezko bylo sie nie okreslac po ktorej chca byc stronie bo obydwie strony chcialy osiagac swe cele sila, ponadto znaczna przyczyna byla religia i ekonomia- religia bo protestantyzm , katolickim i religia zydowska nie do konca sie tolerowaly, a ekonomia bo dysproporcie finansowe byly znaczne ludnosc polska byla najbiedniejsza ( w duzej mierze tez z tad nienawisc do bogatych zydow- chodz nie wszyscy byli majetni). Pamietam opowiadanie babci o tym ze jednak jej niemieckie kolezanki troche obnosily sie z ''niemieckoscia" i wyraznie staraly sie odruznic od slazaczek ( w tym czasie hulala tez po obu stronach propaganda).
Jak większość Was opieram się na tym, co przekazali w swych wspomnieniach moi dziadkowie i rodzice. Z tych wspomnień wynika obraz raczej strachu i niepewności, jeśli chodzi o okres wojny. Faktem jest, że niestety nie zdążyłem się dowiedzieć, jak to wyglądało konkretnie 1 września - wspomnienia dziadków dotyczyły raczej tego, jak się żyło w czasie wojny i roku 1945. Myślę, że te kwiaty na rynku, przede wszystkim wręczała niemieckojęzyczna część mieszkańców.
Piec&Huta
Re: Walki w 1939, Rybnik i okolice...
Nie jestem pewien czy ten post tu pasuje, jesli nie to prosze o przeniesienie do " Wyzwolenie 1945"
Z okazji dnia babci oczywiście odwiedziłem moją Babcię, moja córka zadała jej pytanie:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=NczqHs8EZwc[/youtube]
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=NczqHs8EZwc[/youtube]
Jestem zachwycona babcią! Dobrze, że to nagrałeś.
Tylko jak się dowie, że niepoczesaną dałem ją do netu to po mnie.
Dyć mo fajny fryz. A wspomnienia bezcenne.
"Żyjemy po to, by inni mogli żyć"!
- CRAZY !!!!!!
- Sierżant
...szkoda,że piętnaście lat temu nie dało się z ręki nagrywać... dziadek też tak mi opowiadał o Stodołach...
...RYBNIK...
Szybkie pytanie - jak na dołączonym foto - pierwsze kółko to wiadomo ze nasz schron ale co jest w kolejnym zaznaczonym miejscu?
Tak siedzimy z Adamem bo mamy eleganckie polskie mapy z lat 1957 ale na podstawie map z 1942
Tak siedzimy z Adamem bo mamy eleganckie polskie mapy z lat 1957 ale na podstawie map z 1942
- MarcooN
- Kontakt:
Oczywiscie to ja pisalem ale zapomnailem przelogowac ;P
>>>> http://picasaweb.google.com/Marcoon85 <<<<
...a ósmego dnia Bóg stworzył bunkry i bunkrowców
- woytas
- Kontakt:
młyn
Księga Ezechiela: 25,17. "Ścieżka sprawiedliwych wiedzie przez nieprawości samolubnych i tyranię złych ludzi. Błogosławiony ten, co w imię miłosierdzia i dobrej woli prowadzi słabych doliną ciemności, bo on jest stróżem brata swego i znalazcą zagubionych dziatek. I dokonam srogiej pomsty w zapalczywym gniewie, na tych, którzy chcą zatruć i zniszczyć moich braci; i poznasz, że Ja jestem Pan, gdy wywrę na tobie swoją zemstę". BAAM! BAAM! BAAM!
- MarcooN
- Kontakt:
moze i byc. ale czemu jest tak zaznaczony jak bunkier? inne schrony mają tez takie gwiazdki
Mlyn nie powinien byc bezposrednio przy rzece?
- woytas
- Kontakt:
na tej skali tak będzie
zobacz jak jest schron na rondzie L zaznaczony.
Jaki młyn? Tam nie było młyna. Jak już to tam gdzie był sanepid.
Na tej mapce nie widzę młyna. Ale za to co to za krzyż na Kuźni
- MarcooN
- Kontakt:
Na tej mapie umocnienia ziemne są wlasnie tak zaznaczane.
Aha i chciałem dodac ze szykujemy z Adamem sensację na temat Pilchowickich bunkrów - trzeba bedzie zmianic to co napisano w przewodnikach o fortyfikacjach ale to juz w innym temacie
Aha i chciałem dodac ze szykujemy z Adamem sensację na temat Pilchowickich bunkrów - trzeba bedzie zmianic to co napisano w przewodnikach o fortyfikacjach ale to juz w innym temacie
Afro na ruskich mapach taki krzyż to kaplica/jak się nie mylę stoi do dzisiaj/ MarccoN nie jestem topografem ale te Twoje ,,kółka'' to chyba oznaczenie ,,kopiec''