Walki w 1939, Rybnik i okolice...
Alojz
Nie ma sprawy, do jesieni blisko..Domy rada
Nie ma sprawy, do jesieni blisko..Domy rada
--------------
https://www.youtube.com/watch?v=5-GGTA4XlTI&t=4s
Przyjechal sobie zrobic fotke na tle rozbitego sowieckiego czolgu(auto widac powyzej z prawej strony)radess pisze:ale to chyba niemiecki żołnierz
Wyglada na to ze zolnierz ten to skijäger.
Co do pytania hipci to zolnierz ten raczej nie przezyl ,skijäger-y wykrwawili sie niemal doszczetnie u "bram" Opawy.
"Dobrze że są jeszcze ludzie po jednej i drugiej stronie Odry którzy rozumieją czym jest Oświęcim ale są też tacy którzy nie rozumieją jak rodzi się taka zbrodnia a nienawiść jest 1 krokiem do niej"
- woytas
- Nadszyszkownik Generalny
- Kontakt:
Weszli - na terenie marketów bylo pobojowisko ruskich czolgow - tak mowila babcia od kolegi - byla jedyna nie ewakuowana osobą z Wielopola
Księga Ezechiela: 25,17. "Ścieżka sprawiedliwych wiedzie przez nieprawości samolubnych i tyranię złych ludzi. Błogosławiony ten, co w imię miłosierdzia i dobrej woli prowadzi słabych doliną ciemności, bo on jest stróżem brata swego i znalazcą zagubionych dziatek. I dokonam srogiej pomsty w zapalczywym gniewie, na tych, którzy chcą zatruć i zniszczyć moich braci; i poznasz, że Ja jestem Pan, gdy wywrę na tobie swoją zemstę". BAAM! BAAM! BAAM!
- woytas
- Kontakt:
Świetne!
Ale widzę Moszczenica i Pawlowice - czyli kawałek dalej
Ale widzę Moszczenica i Pawlowice - czyli kawałek dalej
Księga Ezechiela: 25,17. "Ścieżka sprawiedliwych wiedzie przez nieprawości samolubnych i tyranię złych ludzi. Błogosławiony ten, co w imię miłosierdzia i dobrej woli prowadzi słabych doliną ciemności, bo on jest stróżem brata swego i znalazcą zagubionych dziatek. I dokonam srogiej pomsty w zapalczywym gniewie, na tych, którzy chcą zatruć i zniszczyć moich braci; i poznasz, że Ja jestem Pan, gdy wywrę na tobie swoją zemstę". BAAM! BAAM! BAAM!
- woytas
- Kontakt:
Daj jakąś linke - może poszukamy razem?
Cyrylicą władam w stopniu zadawalającym.
Cyrylicą władam w stopniu zadawalającym.
Dopytałem. Rosjanie w styczniu doszli do miejsca, które zaznaczyłem na mapce, czyli głęboko. Stały tam zapory przeciwczołgowe (zrobione m.in. z podkładów kolejowych), a w wieży Starego Kościoła snajperzy nie pozwalali wejść do centrum. Wielu mieszkańców pobliskich ulic ukrylo się w kanałach pod szpitalem. Rosjanie wycofali się po kilku dniach na teren za cmentarzem... Zaczęła się ewakuacja ludności._hipcia pisze:Nie pamiętam, czy Rosjanie weszli poza Rudę i zostali wyparci? Kto wie?
Witam
Zasłyszane w latach`80 na spotkaniu harcerzy z komabatntem. nazwiska nie pamiętam.
Mówił o obronie Rybnika. Wg. jego słów na obecnym zieleńcu im. Biegeszowej we wrześniu `39 stała..."armata na czterech kołach z lufą skierowaną w niebo"... Czy to tylko jego wymysł via Zagłoba czy też w Rybniku było działo plot? Z perspektywy czasu (i nabytej wiedzy) sporo jego słów należy uznać za "bajer", chociaż opowieści o wyzwoleniu Rybnika w `45 pokrywały się z innymi relacjami. Nie był on "lubiany" przez władze PRL-u (ponoć był w AK), a spotkania z nim nie były "poprawne politycznie".
Piotr
Zasłyszane w latach`80 na spotkaniu harcerzy z komabatntem. nazwiska nie pamiętam.
Mówił o obronie Rybnika. Wg. jego słów na obecnym zieleńcu im. Biegeszowej we wrześniu `39 stała..."armata na czterech kołach z lufą skierowaną w niebo"... Czy to tylko jego wymysł via Zagłoba czy też w Rybniku było działo plot? Z perspektywy czasu (i nabytej wiedzy) sporo jego słów należy uznać za "bajer", chociaż opowieści o wyzwoleniu Rybnika w `45 pokrywały się z innymi relacjami. Nie był on "lubiany" przez władze PRL-u (ponoć był w AK), a spotkania z nim nie były "poprawne politycznie".
Piotr
- woytas
- Kontakt:
W Rybniku nie było dział plot - ja słyszałem o samolocie zestrzelonym przez jedno takie stojące koło wiaduktu na Mikołowskiej.
- woytas
- Kontakt:
No no
Szczelina plot została wybudowana chyba w 1943 dla pracowników UM
Szczelina plot została wybudowana chyba w 1943 dla pracowników UM
Witam
"Polonię" - wyburzyli Niemcy. Na jej miejscu dopiero wybudowano schron i zbiornik ppoż. A sama Polonia to osobny temat na opracowanie. Spotykali się w niej różni ludzie (ponoć na skwerze mogło pomieścić się 1000 osób!). Zresztą ponoć (nie pamiętam gdzie o tym czytałem) Polonia i tak miała być wyburzona, bo planowano na jej miejscu wybudować teatr.
Piotr
"Polonię" - wyburzyli Niemcy. Na jej miejscu dopiero wybudowano schron i zbiornik ppoż. A sama Polonia to osobny temat na opracowanie. Spotykali się w niej różni ludzie (ponoć na skwerze mogło pomieścić się 1000 osób!). Zresztą ponoć (nie pamiętam gdzie o tym czytałem) Polonia i tak miała być wyburzona, bo planowano na jej miejscu wybudować teatr.
Piotr
Moze dziadkowi chodzilo o FLAK-i 88mm z Dessau o symbolu I./33 ktore jak wiemy byly w Rybniku tyle ze w 45´Piotr44 pisze:Witam
Mówił o obronie Rybnika. Wg. jego słów na obecnym zieleńcu im. Biegeszowej we wrześniu `39 stała..."armata na czterech kołach z lufą skierowaną w niebo"
Piotr
http://en.wikipedia.org/wiki/8.8_cm_Flak_18/36/37/41
"Dobrze że są jeszcze ludzie po jednej i drugiej stronie Odry którzy rozumieją czym jest Oświęcim ale są też tacy którzy nie rozumieją jak rodzi się taka zbrodnia a nienawiść jest 1 krokiem do niej"
Witam
Mam pytanie o ilość działek ppanc kal. 37mm wz. 36. Żródła podają 3 szt. ppor. Sochy. W sprawozdaniu por. Gozdka jest mowa o jednym. W relacji J. Sobika jest mowa o "armatce zaprzężonej w konie i jadącej w stronę rynku". Może to to samo działko z uszkodzonym zamkiem? Napotkałem też opis, że "...widziałem rozbite działko i porozrzucane ciała obsługi".... . Jeśli to prawda to było by drugie. A gdzie trzecie? No chyba, że działko było jedno (te o którym wspomina por. Gozdek).
Piotr
Mam pytanie o ilość działek ppanc kal. 37mm wz. 36. Żródła podają 3 szt. ppor. Sochy. W sprawozdaniu por. Gozdka jest mowa o jednym. W relacji J. Sobika jest mowa o "armatce zaprzężonej w konie i jadącej w stronę rynku". Może to to samo działko z uszkodzonym zamkiem? Napotkałem też opis, że "...widziałem rozbite działko i porozrzucane ciała obsługi".... . Jeśli to prawda to było by drugie. A gdzie trzecie? No chyba, że działko było jedno (te o którym wspomina por. Gozdek).
Piotr
....i znów pod górę ...i wiatr w oczy
Alojz - nadeszła jesień Wrzuc jakies ciekawostki z Twojej książki... :idea:
--------------
No ja myślę że inni forumowicze też się ucieszą z ciekawej lektury na długie ,jesienne wieczory
--------------