a Krowiarki, Sławików, przeprawa promowa w Grzegorzowicach....znam te tereny bardzo dobrze, kiedyś myślałem zrobić foty pgr-om w tych okolicach , dwory , pałace, kamienice, niemiecka "darowizna" którą my zniszczyliśmy...
Jest ogólnie dostępne. Na przeciw kuźni są stare chyba czworaki. W każdym bądź razie mieszkają tam ludzie w bardzo kiepskich warunkach. Byłem tam ze trzy razy i nikt mnie nie gonił.
Marcoon moze lepiej nie mowic gdzie to jest? Wiesz... sciany maja uszy :>
Księga Ezechiela: 25,17. "Ścieżka sprawiedliwych wiedzie przez nieprawości samolubnych i tyranię złych ludzi. Błogosławiony ten, co w imię miłosierdzia i dobrej woli prowadzi słabych doliną ciemności, bo on jest stróżem brata swego i znalazcą zagubionych dziatek. I dokonam srogiej pomsty w zapalczywym gniewie, na tych, którzy chcą zatruć i zniszczyć moich braci; i poznasz, że Ja jestem Pan, gdy wywrę na tobie swoją zemstę". BAAM! BAAM! BAAM!
tak serio to można opracować trasę i zrobić wypad jednym autem po najciekawszych obiektach w rejonie Raciborza i okolicy, praktycznie każda wioska tam ma wspaniały zabytek...
woytas nie bój sie, "ściany z uszami" mają teraz problemy na innych forach ;]
co do wypadu w tamte okolice jestem chętny nawet bardzo!
to jest kwestia dogadania sie.tylko jedno pytanie: kiedy?
nie powiem ze w najbliższych dniach/tygodniach pasowało by mi najbardziej.
co do transportu to nie ma problemu ;]
pzdr
W parku w Krowiarkach to nie kaplica , a mauzoleum - pochowano tam paru Donnesmarcków . Co do pałacu w Sławikowie to jeszcze jakieś 14-15 lat temu w parku stały tablice z ostrzeżeniami o minach . Czytałam potem ( chyba w Dziennku Zachodnim ) , że był to pic na wodę - niby miało to odstraszać rozkradających ( niestety nieskutecznie ) . A jakieś 10 lat temu , gdy pojechaliśmy ponownie do Sławikowa ( jeszcze chyba przed sprzedażą pałacu) mąż kopnął do jakiejś zardzewiałej rury , którą wg niego była resztka pancerfausta . Wtedy pełno takiego żelastwa walało się dookoła pałacu . Potem został sprzedany , okna zamurowano , park wykarczowano i teraz wygląda on tragicznie .
byłem w tamtym roku (Sławikow) wszystko sie sypie, wszystko splądrowane i rozkradzione, bede sie starał tam wybrac niebawem porobic moze ostatnie fotki....
brawo a most jego (przęsło) kawałek który sie ostał w Grzegorzowicach po wysadzeniu przez Niemców masz ?? tak czy siak jesteś wielki skoro opstrykałeś tyle fajnych ( w tamtej okolicy) miejsc...
wiem w Polskiej Cerekwi nie byłeś i w łanach też....
Fantastyczne zdjęcia Sławikowa!!! To 7 przypomina wiszące ogrody w Babilonie Nie żebym je widział ale tak mniej więcej je sobie wyobrażałem
Chyba się tam wybiorę ale jak będzie tak zielono!!
Warto zwiedzić Raciborszczyznę, sam na razie byłem w Krowiarkach i Sławikowie a przez Cerekiew tylko przejeżdżałem, ale bardzo chętnie powtórzę taki wypad + jakieś inne miejsca.
[img][img]http://images22.fotosik.pl/141/7031624140c1c9efm.jpg[/img][/img]