Gdzie zrobiono to zdjęcie?
Tak na moje oko z lewej widać polską flagę później na tej samej wysokości Matke Boską częstochowską, a dalej jakaś plansz. Napisu wiara nadzieja miłość nie znalazłem. Do tego ołtarz nie byłby zasłonięty przez ludzi. Rok to przed 1928, bo jak się nie mylę zmieniono wtedy orła.
To raczej nie jest Rybnik.
To raczej nie jest Rybnik.
Na forum gdzieś jest zdjęcie tej kamienicy - chyba w "Patrzysz, ale czy widzisz".
Znalazłam Tu jest:
http://forum.zapomniany.rybnik.pl/viewt ... &start=300
Znalazłam Tu jest:
http://forum.zapomniany.rybnik.pl/viewt ... &start=300
Ostatnio zmieniony 28 wrz 2010, o 11:47 przez _hipcia, łącznie zmieniany 1 raz.
Afro w tym budynku była restauracja Kaczmarczyka przed wojną, to na 100%. To jest obecny wygląd tej kamienicy, więc mogła być trochę przebudowana bo długo stała pusta do 1989 roku, w ogóle miała być rozebrana. Nie wiadomo jak się nazywała ta restauracja, ale może jesteśmy blisko?
Ostatnio zmieniony 28 wrz 2010, o 14:03 przez Valjean, łącznie zmieniany 1 raz.
Za tą kamienicą przemawia fakt, że była tam restauracja, a to jak wygląda teraz, ma duże znaczenie, bo od lat 70 do 89 roku stała i niszczała po wcześniejszym eksmitowaniu ludzi, miała iść do rozbiórki, ale w końcu obstała i nie wiadomo, bo może była w takim stanie że balkon od Rynkowej i od Placu Wolności trzeba było zdemontować, tak jak to się dzieje w większości tego typu kamienic że balkony odpadają. Zdjęcie które zamieściłem wyżej wskazuje na o że od strony Placu też był kiedyś balkon. Starsi ludzie powinni pamiętać tą kamienicę jak była zniszczona, tylko czy toś zwracał uwagę na takie szczegóły?
Rogowe balkony mają jeszcze, jak to słusznie zauważył biker, dwie kamienice na Hallera. Jedna wchodzi ewentualnie w rachubę - ta bliżej Nacyny (obecnie są tam firany). Od strony ul.Rzecznej ma takie pasy na 100%, bo wczoraj sprawdziłam (nie miałam niestety aparatu).
Zdjęcia mam jedynie takie z daleka, albo z boku, a dziś innych nie zrobię, bo mnie choróbsko bierze i siedzę w domu.
W jakiś starych wykazach adresowych znalazłam, że na Hallera była restauracja (ale nie Nowaka).
Chodzi o kamienicę z pomarańczowymi wykończeniami przy oknach. Oczywiście to tylko następny obiekt do rozpatrzenia
Zdjęcia mam jedynie takie z daleka, albo z boku, a dziś innych nie zrobię, bo mnie choróbsko bierze i siedzę w domu.
W jakiś starych wykazach adresowych znalazłam, że na Hallera była restauracja (ale nie Nowaka).
Chodzi o kamienicę z pomarańczowymi wykończeniami przy oknach. Oczywiście to tylko następny obiekt do rozpatrzenia